A sárkányhajózás története

A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik, és egy 2000 éves legenda kapcsolódik hozzá.
„Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.”

A több évszázados hagyományok ellenére az első nemzetközi sárkányhajó versenyt csak 1976-ban rendezték meg Hong Kongban. Innentől számítva beszélhetünk sárkányhajó sportról, a modern sárkányhajózás kezdetéről.

Eltekintve attól, hogy néhány európai sportoló már korábban részt vett ilyen versenyen, kontinensünkön csak a 80-as évek végén kezdett ismerté válni a sportág. Az első sárkányhajótestek a hongkongi turisztikai szövetség jóvoltából, a kínai kultúra megismertetésének és az idegenforgalom fellendítésének céljából érkeztek Európába. A sportág fejlődésének nagy lökést adott, amikor 1985-ben az egyik fából készült hajó sablonja alapján Németországban megépítették az üvegszálás változatot is. A hajógyártás felgyorsulásának és több bemutató versenynek köszönhetően az 1980-as évek végén a sárkányhajó sport népszerűvé vált és világszerte létrejöttek egyesületei.

1990-ben megalakult az Európai Sárkányhajó Szövetség (EDBF),1998-tól páros években nemzetek között, páratlan években a klubok között tartanak Európa bajnokságot.

A Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) 1991-ben alakult meg. 1998-tól páros években klubok között, páratlan években a nemzetek között rendeznek Világbajnokságot.

A sportág történelmében nagy mérföldkőnek számít 2007. április 27-e, amikor az AGFIS/GAISF mai néven Sportaccord (Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége) elismerte a sárkányhajózást önálló sportágként, és képviselőjét az IDBF-et, felvette tagjai közé.

A Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) tagja az AIMS- nek (Alliance of Independent Recognised Members of Sport), mely 23 sportszövetség tömörítő ernyőszervezeteként működik. Az AIMS 2016. április 19-én egyetértő nyilatkozatot írt alá a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, melyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerte az AIMS vezető szerepét és erőfeszítéseit az olimpiai mozgalomban és egyben megnyitotta a lehetőséget az AIMS tagoknak az olimpiai sportok családjához való csatlakozásra. A NOB az AIMS szervezeten keresztül elismerte a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetséget is.

A hazai sárkányhajó sport első mérföldkövét 1997. februárjában a Győri és Rába Sárkányhajó Club megalakulása jelentette. A sportág hazai megetremtője Sziklenka László, aki sportot Németországból hozta haza Győrbe.

1998-ban megérkezett Győrbe az első sárkányhajó Németországból. Még ugyan ebben az évben megalakult a Magyar Sárkányhajó Szövetség, amely felvételt nyert az Európai Sárkányhajó Szövetségbe (EDBF).

1999-ben a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) is felvette a tagjai közé az Magyar Sárkányhajó Szövetséget. Ugyan ebben az évben az MSSZ megalkotta a sportág hazai versenyszabályzatát, amit azóta többször átdolgozott.

Az MSSZ 2003. 09. 13-án megtartotta az I. Magyar Sárkányhajó Bajnokságot. A versenyen a 3 tagegyesület 5 csapata, open és vegyes osztályokban mérte össze a tudását.

2004 májusában a Rába Sárkányhajó Club megrendezte az I. Győri Sárkányhajó Fesztivált, amelyen 31 legénység vett részt. A népszerűsítő verseny, a hajók számának gyarapodása és a kidolgozott verseny rendszer hatására gomba számra kezdtek szaporodni az MSSZ tagegyesületei.

2006-os Prágai Európa-bajnokság volt az első kiemelkedően sikeres nemzetközi szereplés, amikor sikerült a Magyar Sárkányhajó Szövetség legénységeinek több Európa-bajnoki címet is szerezni.

A Fővárosi Bíróság 2008.09.17-én 70. sorszám alatt a Magyar Sárkányhajó Szövetséget bejegyezte a sportági országos szakszövetségek nyilvántartásába, ezt követően pedig a Nemzeti Sportszövetség is felvette tagjai közé.

2009-ben az MSSZ megrendezte Budapesten a 13. Klub Legénység Sárkányhajó Európa-bajnokságot, amelyen 1850 versenyző vett részt. Minden idők legnagyobb európai sárkányhajó versenye volt a Budapesten megrendezett bajnokság. A kiváló rendezés mellett 6 aranyérem is jutott a magyar egyesületeknek.

A Csehországi Rasiceben a Senior Open legénység megszerezte sportágunk első világbajnoki címét 2000 méteren.

2010-ben Járosi Pétert az MSSZ általános elnökhelyettesét az EDBF (Európai Sárkányhajó Szövetség) alelnökének választották, aki az IDBF-ben (Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség), Európát képviseli.

2011-ben az Egyesült Államokban rendezett világbajnokságon Tampaban a Premier Open legénység megismételte a seniorok eredményét, és saját hazájában legyőzte a címvédő amerikaiakat, és világbajnok lett 2000 méteren.


Az elismert 2009-es EB rendezésnek és a javuló nemzetközi eredményeknek, valamint a nemzetközi sportdiplomácián erősödésének köszönhetően 2011-ben, az MSSZ megkapta a 2013-as 11. IDBF Sárkányhajó Világbajnokság rendezésének jogát.

2012 – ben a Magyar Sárkányhajó Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság Nem Olimpiai tagozatának tagja lett, és Járosi Péter a tagozat alelnöki tisztét töltötte be 2015-től.

A Világbajnokság Szegeden került megrendezésre, amelyen 29 ország 3000 versenyzője vett részt. A versenyt a nemzetközi sárkányhajós társadalom minden idők legsikeresebb világbajnokságának – standard – tekinti. Sok elismerésben részesülünk, és nagy nemzetközi megbecsülés övezi a magyar sárkányhajósokat, és a Magyar Sárkányhajó Szövetséget. 

A sikeres VB rendezésnek, a nemzetközi eredményeknek és a tovább erősödő sportdiplomáciai kapcsolatoknak köszönhetően – 2016-ban - a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnyerte a sportág legnagyobb nemzetközi versenyének, a 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokságnak rendezési jogát. 2018-ban rendezett Világbajnokságon, Szegeden, minden idők legnagyobb versenyzői létszáma 6200 sportoló vett részt.

Magyar legénységek 1997 óta 28 alkalommal vettek részt a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) és az Európai Sárkányhajó Szövetség (EDBF) versenyein, világ és Európa – bajnokságokon. A versenyeken összesen, 71 arany, 86 ezüst, 91 bronzérmet nyertek legénységeink.

A sárkányhajó az egyik legeredményesebb olimpián nem szereplő sportág.

 

Simi 2024

A Magyar Sárkányhajó Szövetség sportolói, idén a tervek szerint 2024. július 4 - 7 között Prága/Racice - Csehország a 15. EDBF Sárkányhajó Európa - bajnokságon, 2024. szeptember 3 - 8. között Ravennában, Olaszországban a 14. IDBF Sárkányhajó Világbajnokságon versenyeznek. Így Simi ismét útra kell, hogy elkísérje, segítse a magyar sportolókat a világversenyeken.

További információk
sarkanyhajo_63decc4f9361c.jpg sarkanyhajo_5a869a0f59f38.png --- sarkanyhajo_63e16c453c183.jpg
11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság Európai Sárkányhajó Szövetség Magyar Sárkányhajó Szövetség Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség Nemzeti Versenysport Szövetség 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság