Vissza

Emlékezzünk! 10 éve lett világbajnok a magyar válogatott Amerikában

2011. augusztus 3., Egyesült Államok, Florida, Tampa Bay. Világbajnok a Premier Open 2000 méteren!!! „The Hungarians are flying!” Óriási küzdelemben, fullasztó időben, nagyszerű versenyzéssel világbajnok lett a magyar sárkányhajó válogatott Premier Open csapata 2000 méteren! Hogyan is történt?

Emlékezzünk! 10 éve lett világbajnok a magyar válogatott Amerikában

Rendkívül jól akklimatizálódott a magyar válogatott, hiszen a floridai Tampa Bay-en zajló 10. Nemzetek közötti Sárkányhajó Világbajnokság első versenynapját megelőzően közel 30 órás utazást, majd három edzés-napot követően kellett helytállnia az első megmérettetésen.  Az időeltolódáson kívül a klímát is meg kell(ett) szokni, a hőség mellett a szokatlanul magas páratartalom még az egyszerű járókelőket is megviseli, nemhogy a maximális pulzust produkáló versenyzők szervezetét. A 2000 méteres távon különösen… De nem a mi fiainkét!!

Ausztrália és Macau után a 3-as hajóban evezett a rajtvonalhoz Magyarország csapata, majd az Egyesült Királyság, Németország, Oroszország, Kína, Kanada és az Egyesült Államok legénységei.  A versenypálya két ezerméteres körből, azon belül három fordulóból állt, a csapatokat pedig 15 másodpercenként indították.

A magyar csapat már a rajtnál robbantott, mintha nem is kétezer méteren indultak volna.  Gyönyörű, erős és gyors evezést láthatott a közönség, lendületes ritmusra és nem utolsósorban fegyelmezett összhangban lapátoltak.  Kívülről még csak megerőltetőnek sem tűnt, úgy haladt a hajó. „The Hungarians are flying!” – állapította meg egy kanadai versenyző a parton. (Ha már az ellenfelet is lenyűgözi valaki, az önmagért beszél!) Azonban iszonyú erőfeszítés kellhetett ehhez a látványhoz, valamint ahhoz, hogy a táv felénél beérje, majd megelőzze a magyar válogatott az előtte indított macaui csapatot. A lendület az előzést követően sem fogyott el a legénységből, az utolsó ötszáz méteren az ausztrálokat is befogta a csapat, egy hajó híján őket is megelőzték!

Az időeredményeket is közölték némi várokozás után: a magyar válogatott 3 másodpercnyi különbséggel megelőzte az Egyesült Államok csapatát, és világbajnok lett!!!

Gratulálunk a győztes csapatnak!  Evezősök: Bán Zoltán, Bocsor Balázs, Dombi Miklós, Dóri Balázs, Farkas András, Farkas Gábor, Farkas Péter, Hegyi László, Horváth Zsolt, Kovács András, Kronecker Gábor, Lelkes Gábor, Molnár Gábor, Nagy Gergely, Petre Sándor, Rácz Attila, Rácz Tamás, Selmeczi Gábor, Szabó Gábor, Szigeti Péter, Szíjártó Péter, Török Tibor, Vingler Márk, Zombori Tibor; dobos: Sziklenka Rita; kormányos: Sziklenka László.

Együtt emlékezünk és egyben tisztelgünk e csodálatos eredmény előtt! Szép volt fiúk, köszönjük nektek!

További hírek

Sep.
12.
Véget ért minden idők legeredményesebb Sárkányhajó Európa - bajnoksága

Véget ért minden idők legeredményesebb Sárkányhajó Európa - bajnoksága

A Magyar Sárkányhajó Szövetség eddigi legsikeresebb Európa-bajnoki szereplésén van túl. A versenynek az olaszországi Ravenna adott otthont, ahol a magyar legénységek elsöprő sikert arattak a sokszor nem ideális, nehezített körülmények ellenére. Az öt napig tartó viadal rendhagyóan a 2000 méteres versennyel kezdődött, majd a 200 és legvégül az 500 méteres távokkal folytatódott. A legénységeink versenyzésükkel kiemelkedtek a mezőnyből és naponta több alkalommal megtöltötték az éremátadó pódiumot. Versenyzőink összesen 36 érmes helyezéssel tértek haza. Hazánk 14 arany, 15 ezüst és 7 bronz érmet szerzett az Európa - bajnokságon, igy a nemzetek közötti versenyben a 2. helyezést szerezte meg, a legeredményesebb magyar klub az erős rangsorban elért kiemelkedő 3. helyezésével a Dunai Sárkányok Vác lett. A szövetség elnöke, Járosi Péter elmondta, az elmúlt évek sokszor kűzdelmes munkája meghozta az eredményét. A mai világban csapatsportban ilyen kiváló eredményt elérni nagy teljesítmény, gartulálok a hazánkat képviselő 330 versenyzőnek.

Tovább
Sep.
11.
Az Európa - bajnokság utolsó napján is csillogtak a magyar érmek

Az Európa - bajnokság utolsó napján is csillogtak a magyar érmek

A legénységek már kicsit fáradtabban érkeztek a vasárnapi vegyes 500 méteres futamokra az elmúlt négy versenynapot követően. A magyar legénségek megvillantották felkészültségüket és állóképességüket, ma is szépen küzdöttek,hiszen két arany egy ezüst és egy bronz éremmel zárták sportolóink az Európa-bajnokságot. Versenyzőink Senior A, B és Premier kategóriákban állhattak a dobogóra.

Tovább
Sep.
10.
500 méteres éremzápor

500 méteres éremzápor

A sárkányhajók 500 méteren csaptak össze szombaton, az Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján. Női és Open kategóriáké volt a főszerep, ahol a magyar legénységek ismét remekeltek. Nagyon izgalmas futamoknak lehettek szemtanúi a nézők, ahol néhány tizedek, olykor századok jelentették a különbséget a legénységek között. A küzdelmek során összesen 10 érmet zsebeltek be a Magyar Sárkányhajó Szövetség versenyzői, amely minden idők legjobb eredménye egy 500 m-es versenynapon.

Tovább

Simi 2023

A Magyar Sárkányhajó Szövetség sportolói, idén a tervek szerint 2023. augusztus 7 - 13 között Pattayaban, Thaiföldön a 16. IDBF Nemzetek Közötti Sárkányhajó Világbajnokságon, 2023. szeptember 7 - 10. között Ravennában, Olaszországban a 19. EDBF Klub Legénység Sárkányhajó Európa - bajnokságon versenyeznek. Így Simi ismét útra kell, hogy elkísérje, segítse a magyar sportolókat a világversenyeken.

További információk
sarkanyhajo_63decc4f9361c.jpg sarkanyhajo_5a869a0f59f38.png --- sarkanyhajo_63e16c453c183.jpg
11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság Európai Sárkányhajó Szövetség Magyar Sárkányhajó Szövetség Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség Nemzeti Versenysport Szövetség 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság